Monday, June 29, 2015

Tak Siapa Tahu

Bismillahirrahmanirrahim...

Di sekolah, kita akan menghadapi peperiksaan, pelbagai jenis peperiksaan..

Sebelum sampai masanya, kita kena belajar habis-habisan. Pagi petang siang malam baca buku sampai nak termuntah membaca buku. Ada yang tak cukup sekadar ke sekolah, pergi ke kelas tuisyen pula. Bila tak belajar, kena marah, dengan mak ayah bebel, tahan jeeee telinga mendengar celoteh guru-guru.
Sama juga dengan kehidupan kita. akan ada peperiksaannya. Bila??? Di alam barzakh..di akhirat kelak. situasinya sama. Ada yang belajar pagi petang siang malam...bertungkus lumus mendalami agama sampai tak sempat buat benda lain. Ada juga yang menegur bila kita buat sesuatu yang salah, ada yang marah sebab kita berubah, ada yang membebel kata ilmu kita sesat.. Macam-macam karenah manusia..

Masa nak periksa dah ni..pup pap pup pap..keluar berita soalan dibocorkan. Parahh!!! Semua kena ambil semula peperiksaan.. Bila dah dapat soalan bocor..sah-sah ramai yang lulus dan berjaya dengan cemerlang. Cikgu bagi clue dalam kelas kottt... Kalau tidur jela tak lulus.
Di dunia, soalan di alam kubur..dah lamaaaa bocor. Keadaan di akhirat..dah lamaaaa Allah bocorkan dalam AlQuran. Semua umat Islam baca AlQuran. Hampir semua tahu soalan yang dibocorkan..dah siap prepare jawapan sebelum mati. Tapi nanti..berjaya ke lulus soalan di akhirat?? Siapa boleh bagitahu??? Tak ada siapa boleh beri jaminan keranaa...
TAK SIAPA YANG TAHU!

Di sekolah, sebelum sampainya peperiksaan besar, akan ada percubaan. Bila result percubaan keluar, guru-guru dah target pelajar ni boleh dapat berapa A dalam SPM/PMR/UPSR nanti. Just based on result trial.
Kehidupan kita pun ada ujian percubaan. Ramadhan ini ujian percubaan. Nak tengok sejauh mana manusia berusaha mengubah dirinya ke arah kebaikan. Nak tengok sejauh mana manusia ingin dekatkan diri pada Allah.. Tp keputusannya nanti..siapa boleh target????
TAK SIAPA TAHU!

Kita memang hamba yang SELALU TIDAK TAHU..tetapi BUAT-BUAT TAHU.
Tapi ada satu perkara yang kita semua tahu..iaitu BERUSAHA..
Memang kita tak tahu adakah kita kelak berada di syurga atau neraka. Kita tak tahu bila kita akan menemui ajal. Kita juga tak tahu adakah kita akan mati dalam Husnul Khatimah ataupun sebaliknya. Semuanya kita tak tahu..dan Hanya ALLAH yang tahu.
Tapi satu perkara yang kita tahu dan Allah sendiri beritahu pada kita..teruskanlah berusaha. Usaha hingga nyawamu sampai ke kerongkong. Kemudian berserahlah padaNya. Moga pengakhiran kita yang tidak diketahui itu..akan menjadi satu kejayaan yang PALING BERHARGA dalam diri kita.

Salam Ramadhan Kareem..

Wallahua'alam..


Sunday, June 14, 2015

Rahsia Kecantikan. WOW!!!

Salam..

Hari-hari kita tengok cermin, pandang diri sendiri. ada orang tersengih sorang-sorang, tersenyum tiba-tiba. Ada yang sambil tengok picit-picit jerawat kat muka, sentuh lemak-lemak terkumpul di badan dan sebagainya. Rasa macam semua ni aku buat je..hahaha.

Well, semua manusia sukakan kecatikan, inginkan kecantikan. dan kecantikan itu subjektif! 
Ada orang nampak perempuan berjerawat kata buruk, tapi bagi mak ayah dia, anaknya tetap paling cantik. Suami jadi buncit setelah bertahun-tahun kahwin, tapi isteri tetap kata "Abanglah lelaki paling handsome dalam dunia."
So..apa itu cantik? Muka berjerawat cantik? Muka licin cantik? Perempuan kurus cantik? Lelaki SADO cantik? Realitinya..semua dalam dunia ni cantik. 

Allah sukakan kecantikan..jadi tak mungkin Pencipta kita yang sukakan kecantikan akan cipta satu benda yang tak cantik. Ye dok? Pelukis yang sukakan kecantikan, takdenya nak melukis melalut sesuka hati hasilkan lukisan macam yang aku lukis.haha. Sebab mereka sukakan kecantikan dan mereka akan hasilkan karya tercantik.

So..semua orang cantik. Semua benda cantik. Macam mana nak nampak kita cantik? KUN ANTA!!!!

Lagu viral sekarang kat Malaysia. Humod Alkhuder nyanyi..meletop-letop. terus popular.haaaa..

"Kun Anta Tazdad Jamala"

Maksudnya..be yourself and you will increase in beauty
Bahasa Melayunya..jadilah diri sendiri dan pasti bertambah kecantikan sedia ada.

So, tak perlu berangan nak jadi Siti Nurhaliza, Aisywaria Rai, Jennifer Lopez dan blablablabla..
Yang lelaki..tak perlulah nak cemburu pada Zul Ariffin, Remy Ishak, Hugh Jackman, Shah Rukh Khan dan si dia itu ini...
Jadilah diri sendiri.
Kecantikan itu lahir dari diri kita. Kalau kita dah diciptakan sebegitu..jangan sedih, jangan nak menyesalinya. Kita dicipta sebegitu sebab itu yang terbaik buat kita. So, tak perlu nak ikut gaya orang lain, nak berangan jadi orang lain sebab diri kita ada keistimewaannya tersendiri. Tinggal kita nak gali korek-korek keistimewaan pada diri atau biarlah ia tertanam dalam-dalam..
 
Kecantikan itu bukan hanya pada rupa..tapi ia meliputi segalanya...akhlak, penampilan, percakapan dan sebagainya. Cuma manusia sahaja yang sukakan pada kecantikan fizikal. Asal luaran nampak cantik..terus tak peduli dalaman. Dia kisahkan apa yang dia nampak jeee. Ikutlah mata tu. Nanti mata dah buta..tak nampak cantik dahlah eh??

Aina anta?? Ku anta.. Jadilah diri sendiri. 
Mudah je nak jadi cantik kan! So..inilah rahsia kecantikanku! Cantik tak?? Cantik tak??
MESTILAH CANTIK!!!

Thursday, June 11, 2015

KeMBaLi~

Assalamualaikum duniaa~~~
Bangunlah semua~~~
Lihatlah pada diri kita~~~
Semua serupa~~~

.......................................................

I am back. 
After a long long long long long long time..hahahaha..

Well, rasa nak menulis, meluahkan apa yang boleh di catatan blog ku.
Semuanya bermula sebab baru habis baca buku Catatan Matluthfi. Waahhh, alangkah indahnya kalau aku boleh buat buku 'Catatan Adek Nada' (best ke bunyinya? Mcm comel je..) 

Org kata apa yang pergi akan kembali.
Barang yang hilang..boleh dicari ganti. Tapi kalau manusia 'pergi', takkan kembali lagi.
So..aku dah kembali..hopefully dengan penceritaan baru, penulisan yang lebih baik dan perkongsian yang lebih bermanfaat. Untuk semua..(kalau ada orang baca post ini).

itu sahaja untuk kali ini. Sekian..moga berjupa lagi.. xoxo.. :)

Saturday, September 29, 2012

:: The Journey Begins ::

Alhamdulillah..selesai seminggu berulang alik ke kelas..tambah ilmu..tambah cuak..tambah debaran.huu. Now, I'm finally a final year student taking degree of Mathematics. Waaaaaa..unbelievable! Dulu..tak lama rasanya baru menjadi adik-adik hingusan. First time datang UK..jakun sana sini. Tanya kakak-kakak itu ini. Tapi sekarang..apa yg kita terima, kita kena beri semula. Saya pula jadi KAKAK! Oh noo..hahaha. Tapi bukan seperti kakak yang dulu-dulu,..kakak versi sama macam adik-adik.haha. Anyway..we need to change kan. Takkan nak duduk di tampuk yg sama untuk selamanya..huuu

First week in UK..oh actually second week sebenarnya sbb dah seminggu datang sebelum start kelas. 
Well..stil enjoy and relaxing.haha. Tak nampak gaya macam final year student..walaupun sebenarnya dah kena mula baca itu ini sikit-sikit. Tapi..kita harus hargai masa sebelum ia mencumburui kita. :D
Duduk kat bilik..kadang-kadang teringat saat-saat mama baba dan semuanya datang UK..jalan bersama..tido bersama..makan bersama. It was such a tiring and depressing moment bila mengenangkan saat-saat keletihan..tension dgn perangai itu ini..menyampah blablabla. But..of course setiap kemanisan yang hadir itu pasti membuatkan yang pahit dan tawar itu hilang rasanya. Missing that moments so much!! Entah bila dapat berjalan sakan dengan family macam tu lagi..walaupun waktu tu abang-abang jauh..tak dapat join. 

Sekarang..hidup di sini bersama kawan-kawan pula. Ada yang akan bersama sampai ke KPLI..ada yang mungkin tahun ini tahun terakhir untuk bergelak ketawa bersama sebelum semuanya sibuk dengan kerjaya masing-masing. Subhanallah..cepat masa berlalu.. Apa pun..gunakanlah masa sebaiknya..sebelum ia pergi begitu sahaja. Every moment in our lives are so precious. So..use it wisely so that we won't regret it one day!

Love your life..appreciate your time and enlighten your day.. :D

Wednesday, August 15, 2012

Cukup lengkap

Alhamdulillah atas kurniaan yang Maha Esa. He gives us more than what we expect and what we want.
Hidup dalam suasana family yang baik dan memahami bukanlah satu nikmat yg semua orang akan dapat. Tapi..syukur kerana dipilih oleh Allah utk menjadi salah seorang hambaNya yang dikurniakan nikmat yg sangat besar itu. Jika kita bukan golongan yang bahagia itu..syukur kerana ujian yang diberi itu tanda Allah masih ingatkan kita.
Once orang tgk kami berempat bersama..people might be wondering..is it true that we are siblings? Ada yang agak besar jisimnya..ada yang muka ala-ala cina..ada yang kulit tak serupa. Sampaikan..ada yg bersekolah sama..tapi selepas setahun baru orang tahu..they are actually sibling. Tak macam yang lain..sekali pandang memang dah tahu mereka adalah adik beradik. But that what makes us different. Biar luarannya berbeza tapi hakikatnya dalaman kami tetap sama.
Manusia sukakan kepelbagaian. Dan kepelbagaian itu membawa kepada kesempurnaan. Macam tu jugala ciptaan Allah. Dalam satu rumah..tak mungkin semuanya banyak bercakap kan? Ada yang suka sangat menyanyi..ada yang hentam saja dengar lagu. Ada yang jenis suka heboh sana sini..ada yang dapat apa-apa pun hanya diam sendiri. Ada yang malu-malu rupanya..tapi ada juga yang redah apa saja no matter what. And when we combine all of them..PERFECT! Yang lebih memberi pada yang kurang. Yang nampak salah..boleh dibetulkan dan kita akan belajar dari satu sama lain. Dan itu mengajar kita menjadi lebih matang dan maju ke depan.
Setiap antara kita..ada kelebihan dan kekurangan. Tetapi tak bermakna hidup kita belum lengkap. Apa yang kita ada adalah anugerah dan ujian untuk diri sendiri. So..syukuri apa yang ada..coz everything around you is already perfect..




Friday, July 27, 2012

:: Ramadhan datang lagi ::

Salam..

Alhamdulillah laka syukr. Diberi peluang sekali lagi untuk merasai nikmat dan ajaibnya bulan Ramadhan.
Bulan di mana pintu neraka ditutup, pintu syurga dibuka. Kaki syaitan dirantai dan bulan turunnya kitab Al-Quran yang menjadi panduan umat manusia sepanjang zaman. Subhanallah, banyaknya nikmat dan kelebihan untuk manusia yang Allah kurniakan di bulan mulia ini, tapi, kita masih leka dan makin lupa akan segala kebaikan yang Allah kurniakan pada kita.

Kita tahu bulan ini berganda-ganda pahala kalau kita buat amal kebajikan. But still, amalan tak bertambah atau mungkin kadang-kadang berkurang. Still, habit yang buruk tak dibuang dan habit yang baik tak cuba dipraktikkan. Allah dah bagi peluang, tapi manusia tak menggunakan peluang yang ada sebaiknya.Masih terbelenggu dengan nafsu diri, masih terpengaruh dengan keseronokan dan keenakan dunia yang sementara. Emmm...peringatan untuk diri sendiri supaya lebih memanfaatkan kehadiran bulan mulia ini. Entah masihkah dapat aku rasakan nikmatnya pada tahun depan??? Wallahua'lam.

Jadikan Ramadhan yang tiba sebagai Ramadhan terakhir dalam hidup kita, agar kita mengejarnya tanpa henti. Cari dan hayati nikmat dan keindahan bulan ini. GRAB IT! and never LEAVE IT BEHIND!!




Salam ramadhan kareem. Spread the barakah to the world~ :D

Saturday, March 24, 2012

After A Long..Long Time.. :D

Salam pada semua...

Berapa bulan dah blog ni kosong..tak diisi dengan apa-apa. Alhamdulillah..hari ini terasa nak menconteng sikit di sini.. :)

Sebenarnya baru je nak mula study, tup..tup, terdetik pula nak menulis kat blog. Emmm...lepas tolak tambah hari yang betul-betul free dari apa-apa hal..lebih kurang tinggal 26 hari je lagi untuk bersedia sehabis baik for final 2nd year! Waaaa~~~ sempat ke?? InsyaAllah..masa ni la nak menghargai setiap masa yang ada. Bila kelapangan..kadang-kadang manusia ni leka dan lalai dengan nikmat masa yang Allah sediakan dan kurniakan untuk kita. Bila dah kesuntukan masa..dah terdesak..masa tu la berusaha mencari masa lapang. Memang manusia ni selalu lupa untuk bersyukur.. Especially me..emmm...

And sebagai manusia juga..kita ada nafsu yang sering menarik-menarik kita..sama ada ke arah kebaikan atau ke arah yang kurang baik. Semalam dengar sharing pasal nafsu..DUSH!!DUSH!!! Tanpa sedar..daha banyak kali rupanya diri ini kalah dengan nafsu sendiri.. Astaghfirullah...
Nafsu pula berubah-ubah... Ada masa gila nak tengok cerita. Ada masa gila berinternet.. Ada masa gila main game.. Tapi jarang ada masa nak gila study or gila baca Quran or gila buat solat sunat and so on yang lebih bermanfaat. Alhamdulillah..Allah berikan kesedaran itu, cuma diri ni je yang kurang berusaha, kurang kuat untuk kalahkan nafsu yang membelenggu diri..

Nyway..has to get back to work! Focus-focus! Appreciate the VALUE OF TIME!!! :D

About Me

My photo
Ampang, Selangor, Malaysia