Monday, June 29, 2015

Tak Siapa Tahu

Bismillahirrahmanirrahim...

Di sekolah, kita akan menghadapi peperiksaan, pelbagai jenis peperiksaan..

Sebelum sampai masanya, kita kena belajar habis-habisan. Pagi petang siang malam baca buku sampai nak termuntah membaca buku. Ada yang tak cukup sekadar ke sekolah, pergi ke kelas tuisyen pula. Bila tak belajar, kena marah, dengan mak ayah bebel, tahan jeeee telinga mendengar celoteh guru-guru.
Sama juga dengan kehidupan kita. akan ada peperiksaannya. Bila??? Di alam barzakh..di akhirat kelak. situasinya sama. Ada yang belajar pagi petang siang malam...bertungkus lumus mendalami agama sampai tak sempat buat benda lain. Ada juga yang menegur bila kita buat sesuatu yang salah, ada yang marah sebab kita berubah, ada yang membebel kata ilmu kita sesat.. Macam-macam karenah manusia..

Masa nak periksa dah ni..pup pap pup pap..keluar berita soalan dibocorkan. Parahh!!! Semua kena ambil semula peperiksaan.. Bila dah dapat soalan bocor..sah-sah ramai yang lulus dan berjaya dengan cemerlang. Cikgu bagi clue dalam kelas kottt... Kalau tidur jela tak lulus.
Di dunia, soalan di alam kubur..dah lamaaaa bocor. Keadaan di akhirat..dah lamaaaa Allah bocorkan dalam AlQuran. Semua umat Islam baca AlQuran. Hampir semua tahu soalan yang dibocorkan..dah siap prepare jawapan sebelum mati. Tapi nanti..berjaya ke lulus soalan di akhirat?? Siapa boleh bagitahu??? Tak ada siapa boleh beri jaminan keranaa...
TAK SIAPA YANG TAHU!

Di sekolah, sebelum sampainya peperiksaan besar, akan ada percubaan. Bila result percubaan keluar, guru-guru dah target pelajar ni boleh dapat berapa A dalam SPM/PMR/UPSR nanti. Just based on result trial.
Kehidupan kita pun ada ujian percubaan. Ramadhan ini ujian percubaan. Nak tengok sejauh mana manusia berusaha mengubah dirinya ke arah kebaikan. Nak tengok sejauh mana manusia ingin dekatkan diri pada Allah.. Tp keputusannya nanti..siapa boleh target????
TAK SIAPA TAHU!

Kita memang hamba yang SELALU TIDAK TAHU..tetapi BUAT-BUAT TAHU.
Tapi ada satu perkara yang kita semua tahu..iaitu BERUSAHA..
Memang kita tak tahu adakah kita kelak berada di syurga atau neraka. Kita tak tahu bila kita akan menemui ajal. Kita juga tak tahu adakah kita akan mati dalam Husnul Khatimah ataupun sebaliknya. Semuanya kita tak tahu..dan Hanya ALLAH yang tahu.
Tapi satu perkara yang kita tahu dan Allah sendiri beritahu pada kita..teruskanlah berusaha. Usaha hingga nyawamu sampai ke kerongkong. Kemudian berserahlah padaNya. Moga pengakhiran kita yang tidak diketahui itu..akan menjadi satu kejayaan yang PALING BERHARGA dalam diri kita.

Salam Ramadhan Kareem..

Wallahua'alam..


No comments:

About Me

My photo
Ampang, Selangor, Malaysia